Hoelang blijft wiet in je bloed?
Voordat we dieper ingaan op de vraag hoelang wiet nou precies in je bloed zichtbaar blijft, is het goed om te weten dat van alle drugs zowel wiet als hasj het langst traceerbaar is. Hoe lang dit precies is ligt aan verschillende factoren, waar we later verder op in zullen gaan. Overigens zal niet iedere gebruiker van wiet of hasj benieuwd zijn naar deze informatie, maar sommige cannabis connaisseurs onder ons juist weer wel. Denk hierbij aan mensen die een (werk) functie bekleden waarbij wietgebruik niet wordt getolereerd en hier in sommige gevallen zelfs op getest worden. Is dit van toepassing op jou? Lees dan snel verder!
Hoelang blijft wiet in ons systeem?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, hier is helaas niet één duidelijk antwoord op te geven. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals: leeftijd, geslacht, metabolisme, BMI en uiteindelijk ook hoe vaak iemand daadwerkelijk wiet consumeert.
Zo zal een gezond persoon die af en toe een joint rookt sneller de afbraakstoffen van wiet verwerken, dan een ongezond persoon of een (stevige) dagelijkse gebruiker.
Als stelregel geldt dat afbraakstoffen van wiet minimaal 2 tot maximaal 6 weken traceerbaar zijn in het bloed van een persoon. De meest effectieve manier waarmee getest wordt of er (werkzame stoffen van) wiet in ons bloed aanwezig zijn, is via een urinetest. Dit is dan ook bij uitstek de meest gebruikte methode door bijvoorbeeld werkgevers of instanties om personen te testen op wietgebruik.
Afbreekproces van wiet
Nu het duidelijk is hoelang wiet in ons bloed blijft, is het handig om ook een helder beeld te krijgen van het afbreekproces van wiet in een menselijk lichaam. Dit zit namelijk als volgt:
Je rookt wiet wat ervoor zorgt dat er THC (afbraakstoffen) in je bloed terecht komen. Deze stof komt via het bloed in het vetweefsel terecht. Vervolgens verplaatsten de stoffen zich weer langzaam terug naar het bloed. Maar juist omdat deze laatste stap zo langzaam gaat, blijft wiet vrij lang traceerbaar in het bloed.
Hier zien we dus ook weer dat je BMI invloed heeft op de periode dat er wiet in je bloed aanwezig is. Meer vetweefsel kan meer werkzame stoffen bevatten wat in een langere afbraaktijd van de stof resulteert.
Weergave hoelang wiet traceerbaar blijft in ons systeem
Zie de tabel voor een weergave van de periodes dat er wiet in het bloed traceerbaar blijft.
Urine | Bloed | Speeksel | |
Sporadisch gebruik | 1-2 weken | 5-7 dagen | 6-8 uur |
Regelmatig gebruik | 4-6 weken | 1-3 weken |
Hoe krijg je het snelst wiet uit je systeem
Nu we weten hoelang wiet in ons systeem traceerbaar blijft, kan het ook handig zijn om te weten hoe we zo snel en goed als mogelijk (de afbraakstoffen) van wiet uit ons lichaam krijgen.
Laten we één ding gelijk duidelijk maken: het is niet mogelijk om na gebruik van cannabis dit gegarandeerd eerder dan 2 weken uit ons systeem te krijgen.
Dé stappen om de kans op een positieve testuitslag drastisch te verminderen.
De beste manier voor een negatieve uitslag op je drugstest, logisch, is door te stoppen met het gebruik van Cannabis.
Volg daarnaast de volgende stappen om de kans op een positieve drugstest drastisch af te laten nemen.
Drink meer vloeistoffen
Zoals eerder aangegeven is de meest effectieve en ook meest gebruikte drugstest een urinetest. Dé stap die direct resultaat brengt tegen deze testvorm is het drinken van vloeistoffen. Dit heeft meerder oorzaken. Je lichaam reinigt zich sneller wanneer je meer urineert. Daarnaast verdunt je urine wanneer je veel drinkt, wat het lastiger maakt om de afbraakstoffen te ontdekken.
Drink dus veel water, koffie of thee. Citroensap kan ook goed werken. Citroensap versnelt namelijk de stofwisseling. Vooral waar het lichaam de afbreekstoffen opslaat. ’s Ochtends gelijk citroensap drinken, als je een drugtest moet afnemen, werkt dus erg goed.
Lifestyle
Het aanpassen van je lifestyle kan op meerdere manieren effect hebben op de uitslag van je drugstest. Zo zorgt voldoende en goede slaap als een goede periode waarin er geheel natuurlijk, stoffen afgebroken zullen worden.
Daarnaast kan sporten ook bevorderlijk zijn. Hoe meer je transpireert, hoe sneller de afbraakstoffen ons systeem zullen verlaten.